söndag 21 september 2008

[min blogg]

Är tyvärr lite tråkig just nu. Jag har alltså varit superförkyld och förhoppningsvis är det därför jag varit så himla trött också. Har sovit bort en stor del av helgen känns det som och jobbade hemifrån i fredags för att jag helt enkelt inte orkade åka in till jobbet.

Men nu mår jag något bättre och imorgon måste jag bara åka till kontoret för jag ska övningsköra på kvällen. Vilket ska bli väldigt roligt. :)

Nu ska jag fixa håret och duscha och gå och sova så jag kommer upp ur sängen imorgon bitti. Mornarna är värst när man är sjuk.

[kyckling med kokosmjölk och grönsaker]

Idag rensade jag kylskåpet på lite grönsaker som annars skulle ha stått och blivit gamla. Så då fick det bli kyckling och kokosmjölk.

2-3 personer

2-3 kycklingfiléer
1/2 broccoli
1 paprika
1-2 morötter
1 näve sockerärtor
1 burk kokosmjölk
1-2 msk valfri currypasta (jag tog min favorit matsaman currypasta)
1-2 schalottenlökar
Fisksås
Lime eller citron (frivilligt)

1. Skär grönsakerna i grova bitar och kycklingen i mindre strimlor. Strimla schalottenlöken tunt.

2. Hetta upp en wok eller gryta med lite neutral olja (tex rapsolja) och stek kyckling. I slutet lägger du i alla grönsaker förutom sockerärtorna och schalottenlöken.

3. Häll på kokosmjölken, tillsätt currypasta och stänk på fisksås och citron. Smaka av med fisksåsen och curryn tills det blir lagom smaksatt. Låt sjuda på väldigt låg värme i ca 5 minuter. När du tagit woken/grytan från plattan lägger du i sockerärtorna.

4. Servera med nudlar, jasmin- eller basmatiris.

5. Strö över schalottenlöken

torsdag 18 september 2008

[kyckling med grönsaker och sataysås]

Idag blev det lite wokat. Gick väldigt snabbt att laga till. Tyvärr har jag ingen wok. Vilket är väldigt märkligt eftersom jag alltid haft en wok tidigare och hade en period då jag wokade varje dag. Idag drog jag istället fram en gryta. Stekpanna med höga kanter går också bra men det bästa är helt klart en wok. Idag köpte jag det mesta på Ica så det blev Blue Dragon. Men om du har förmånen att bo i närheten av en asiatisk butik är det mycket godare och mycket billigare. Jag brukar köpa jätteflaskor med soya, fisksås och sesamolja på asiatbutiker. Nudlar är också jättebra att köpa där.

3-4 portioner

1 burk Blue Dragon Peanut satay sauce
3-4 kycklingfiléer, strimlade
1 röd och 1 grön paprika, hackade i stora bitar
1 stor näve sockerärtor eller sugar snaps
1 näve naturella cashewnötter
Nudlar för 3-4 personer (Hittade jättebra portionsuppdelade fullkornsnudlar från Blue Dragon)
Fisksås
Sesamolja

1. Sätt igång kokningen av nudlarna.

2. Rosta cashewnötterna i en stekpanna utan fett

3. Stek kycklingen på hög värme tills den är nästan helt färdigstekt, lägg i paprikabitarna och stek tills kycklingen är helt färdig. Tillsätt såsen. Låt puttra i ett par minuter. Lägg i sockerärtorna i slutet så att de blir uppvärmda utan att bli sladdriga.

4. Smaksätt nudlarna med lite fisksås och bara några droppar sesamolja. Det bästa med sesamolja är att det räcker med 6-8 droppar för att ge massor med smak.

5. Strö cashewnötter på toppen och servera!

onsdag 17 september 2008

[ofrisk]

Är det inte det ena så är det det andra. Jag brukar skryta om att jag är förkyld max 1 gång om året. Jag var förkyld i år i april. Gången före det var det januari 2007. Men efter april i år har det bara gått nedåt. Jag som är så superfrisk har fått pollenallergi, astmasymptom och problem med bihålorna. Nu har jag något som liknar en förkylning och det är tredje gången i år.

Igår gick jag och la mig kl. 23. Det skulle jag inte ha gjort för det innebar 6,5 timme sömn och det ledde till extrem trötthet hela dagen. Ändå kan man väl tycka att 6,5 timmars sömn är helt ok? 7 måste jag nog nästan ha för att fungera och får jag dessutom 8-10 timmars sömn så kan jag i vissa fall även känna mig pigg under dagen!

Igår lagade David chili con carne (igen, hihi) och idag åt jag snabbmat innan övningskörningen.

Övningskörningen gick för övrigt jättebra.
- Okej, å då börjar du bromsa ner
- hihi, jag var över 100 nu
- du gjorde det med mening.....

Väldigt roligt, jag älskar att köra bil! Idag fick jag ge mig ut i ganska hårt trafikerad väg och köra i något som liknade rondeller och massor med rödljus och annat. Trafiken och de andra bilarna går överraskande nog bra, jag trodde att det skulle stressa mest av allt, men jag skiter fullständigt i trafiken och förväntar mig att min lärare har koll på det. Men det som gör att jag får panik är trafikljusen. I vilket fall så rattar jag inte lika galet mycket längre utan det börjar flyta på. Sen drar jag gärna till höger för mina axlar är lite spända. Men det går bättre för varje gång. Är sugen på att ta mitt körkort nu (efter liksom 3 lektioner).

Jag måste gå och sova, om jag gör det nu så får jag i alla fall 7,5 timmes sömn. Imorgon vill jag laga god mat, blir nog kyckling. Håll utsikt på bloggen vetja! :D

Natti natti

måndag 15 september 2008

[chorizo med körbärstomater och koriander]

2 stora portioner

3 chorizo
2 hackade schalottenlökar
1 förpackning körsbärstomater, halverade
1 stor näve hackad koriander
2 dl couscous
2 dl vatten
2/3 tsk salt

1. Skiva och skär korven i skivor. Stek. Låt korven sen rinna av på hushållspapper. Häll bort fettet från stekpannan.

2. Stek löken och körsbärstomaterna i samma stekpanna någon minut. Det är viktigt att inte översteka så det inte blir mosigt.

3. Koka upp vatten med salt och häll på couscous. Lägg på lock och låt dra i 5 minuter.

4. Rör ihop couscous, korv, tomaten och löken, tillsätt koriandern och rör om.

Tyvärr blev jag väldigt besviken över rätten för det visade sig att couscousen var härsken. Datumet är helt ok och jag trodde inte att det var så länge sen jag köpte den. Härsken couscous = inte gott. Men David höll god min och åt. Puss bästaste.

söndag 14 september 2008

[linda rosing]

Det händer ibland att jag går in på Linda Rosings blogg. Men det är sorgligt att läsa och se bilderna.

Vardagssituationer, som att tvätta, verkar vara en helt ny upplevelse för henne. Vill du veta hur det känns att diska så är hennes blogg rätt ställe att gå in på.

Det känns väldigt märkligt att det var några få år sedan hon var med på big brother och jag och mina kompisar var rätt överens om att Linda Rosing, hon var minsann en snygg, naturlig och i slutet en något kurvig modell... Supersnygg.

Det där naturliga finns inte kvar längre. Hennes hud ser sträckt ut, munnen är så stor och oproportionerlig att hon ser ut som en anka. Hon är supersmal och hennes jättebröst ser inte helt ok ut på den där spinkiga kroppen.

När man läser hennes bok förstår man att hon är en tjej som mår väldigt dåligt. Hon poängterar från början på boken att hon gör allt för att en man ska vara nöjd med henne. Jag hade hoppats på ett "Linda förändras och får en ny syn på livet-slut" men när boken är slut är hon fortfarande väldigt mån om att bli omtyckt av männen. Och visst, det är väl inte helt fel att vara omtyckt men man behöver ju offra hela sitt liv åt att bli omtyckt och accepterad av det motsatta könet, det ska väl förhoppningsvis räcka med att vara sig själv.

Hon beskriver även beslutet att skaffa sillisar. Efter amning såg mina små bröst ut som taxöron. Då tänkte jag att jag kanske kommer att resonera likadant när jag har ammat om mina små bröst ser ut som tomma godispåsar. Sen kom jag till ett kapitel i boken där man fick se Lindas bröst både före och efter operation. Före operationen var de helt normalfasta, inte det minsta hängiga någonstans och inte speciellt små. Det kanske var en B-C kupa. Snacka om skev kroppsuppfattning.

Vet inte varför jag fick för mig att skriva ett inlägg om Linda Rosing. Kanske för att jag precis var in på hennes blogg. Nu ska jag sova. Lång dag imorgon som vanligt!

[portergryta]

Ytterligare ett lergryterecept! Jag gjorde min gryta på mörkt guinnessöl eftersom ICA inte hade någon porter. Har varit sugen på porterstek ett tag eftersom en kollega till mig ofta berättar om sin mans supergoda porterstek. För mig blev det portergryta när ICA hade extrapris på högrev. Min kollegas man brukar dock ha i grädde i sin porterstek. Något som jag hoppade över. Jag föredrar ändå en salt sky framför gräddiga såser.

3-4 personer

Lägg lergrytan i blöt 10-15 min.
Ugnen på 175 grader.

700-800 gr nötkött, exempelvis högrev
2,5 msk vetemjöl
1 tsk torkad timjan
svartpeppar
2 msk soja
1 dl porter alternativt ett mörkt folköl
1 dl vatten
1 tärning oxbuljong (kan även ersättas med någon fond du gillar)
6 schalottenlökar, skalade och halverade
ev. några kvistar färsk timjan
potatis
broccoli
Tillbehör som exempelvis pickles eller rödbetor

1. Skär köttet i bitar i storleken 2-3 cm. (Ju mindre bitar desto mörare blir det under kokningen.)

2. Blanda vetemjöl, torkad timjan och dra några varv med pepparkvarnen. Rulla köttbitarna i vetemjölet och lägg ner i grytan. Om det är lite mjöl kvar sen kan du strö det över köttet.

3. Häll över portern, vattnet, smula över buljongtärningen, soja och till sist lägger du på lökarna. Tryck gärna ner dem lite. Om du vill ha färsk timjan lägger du bara kvistarna överst innan du sätter på locket.

4. In med grytan längst ner i ugnen i 2 timmar.

5. När det är 30 min kvar sätter du potatisen på kokning, gärna med en buljongtärning i vattnet. När potatisen i princip är färdig lägger du lite broccoli överst som får koka med 1-2 minuter. Enklare än så blir det inte.


lördag 13 september 2008

[naken på jobbet]

Inatt drömde jag om Natacha Peyre. Fråga mig inte om logiken i det men henne drömde jag om i alla fall.

För någon månad sen eller två drömde jag däremot om att jag var halvnaken på jobbet. Första gången jag drömde det satt jag i bara trosor på fikarasten och andra gången minns jag inte riktigt men då har jag för mig att jag bara var topless. Första gången var det lite mer traumatiskt för när jag kom på att jag suttit nästan naken (tror till och med vår VD kom förbi fikabordet) så fick jag ångest och trodde att jag skulle få sparken. Men det var ju ingen annan som reagerade på att jag satt naken, alla vid fikabordet var helt neutrala. Idag tänkte jag att jag skulle kolla vad det betyder för det här känns ändå som en dröm med en viss symbolik.

Citat från http://hem.passagen.se/aengel/
"NAKEN: En mycket vanlig dröm, som speciellt Freud sagt åtskilligt om. Det märkliga brukar vara att man själv reagerar för sin nakenhet men inte omgivningen. Man försöker dölja den men kan inte. Freud anser att det är förträngda barndomsupplevelser som tar sig uttryck i drömmen, förträdesvis av sexuell natur. Även hämningar som man förtränger i vaket tillstånd, kommer nu fram med obetvinglig kraft. Drömmen avslöjar längtan efter att väcka uppmärksamhet, efter att bli visad omtanke, en längtan efter spännande erotiska äventyr."

Ok, jag skrattade så jag nästan grät när jag läste det där. Det vet vi ju alla att den där Freud verkar tro att allt handlar om sex.

Då tror jag mer på att det är något sånt här:
Citat från http://bloggbruden.wordpress.com/dromtydning/
"Nakenhet - Är du naken i en folkmassa i din dröm? Det handlar inte om sex utan om brist på personlig integritet och att man känner sig maktlös i sin vardag. Helt enkelt att andra “ser igenom” ens sociala försvar. Att göra privata saker offentligt betyder samma sak."

Egentligen är det min uppfattning att drömmer måste tydas individuellt. Det är en kombination av fantasi och saker som händer runt omkring en. Själv tror jag helt enkelt att drömmarna var en biprodukt av att jag är ny på jobbet. Att komma från ett litet företag där man jobbat i 6 år och sen börja på ett nytt jättestort företag kan vara väldigt påfrestande. Helt plötsligt vet man inte ens hur kopiatorn fungerar. Och jag HAR känt mig väldigt frusterad. Det är faktiskt inte förrän för ett par veckor sen som jag känner att jag har börjat lära mig och äntligen får nytta av det som jag faktiskt är bra på. Det är en fantastisk känsla för plötsligt vågar jag ta lite plats igen.

Men det är ändå lite roligt att slå upp sina drömmar då och då när symboliken är så pass stark. :-)

fredag 12 september 2008

[varning för O'Learys i Slussen]

En bra grej med en blogg är att kunna varna för saker man inte gillar.
Idag åt vi middag på O'Learys i slussen, deras mat är helt ok och i en mänsklig prisklass. Både jag och David är rätt generösa med dricks normalt sett när vi är nöjda med servicen.

Idag var den urusel. Maten var god som vanligt men när vi bad om notan väntade vi över 20 min utan att den kom. Under tiden satt vi och försökte få någon typ av ögonkontakt men de flesta kunderna satt på andra långsidan. David till och med ropade på servitören när han var vid ett annat bord med bara ett bord emellan! Men fortfarande ingen ögonkontakt. Hur är det möjligt att sitta på en restaurang och inte få ögonkontakt i 20 min. Tillslut fick vi gå till hovmästarbåset och be om att få betala. Helt ärligt så funderade vi på att bara gå, vi hade faktiskt bett om att få notan och försökt få ögonkontakt utan resultat i minst 20 min.

Hade det varit mycket folk hade jag förstått men det var ganska dåligt med folk och TRE servitörer! Men normalt sett händer inte sånt här när det är mycket folk för då vill de bli av med en och notan kommer snabbt som tusan.

Troligtvis fanns det andra kunder som ansågs kunna generera mer pengar under kvällen. Våran mat gick nog på "bara" 500 kr. Och visst, de andra kunderna kanske hade suttit kvar där några timmar och druckit glas efter glas och kommit upp i höga notor. (David såg till och med en servitör hjälpa en kund med att byta kanal på tv:n vid bordet). Men i vårat fall har de i alla fall förlorat en kund. Vi äter ute ofta på fredagar och David brukar vilja gå på Oliver Twist och jag på O'Learys. I fortsättningen blir det nog OT ändå.

torsdag 11 september 2008

[utveckling inom matlagning]

I Tisdags när jag skulle träna efter jobbet var David middagsansvarig. Vad serverades om inte Chili con carne! :D Gott som vanligt.
Den här gången hade David valt att skippa kryddmixen och byta ut den mot chilipulver och en hackad paprika.

Det var otroligt gott och väldigt fräsch smak!

Ska försöka övertala David att göra sin spenat och pastagratäng i nästa vecka. Den gjorde han faktiskt på vår första date hemma hos honom. Sjukligt god. I så fall ska ni såklart få både bild och recept.

Imorgon är det fredag. Pizza är faktiskt inplanerat. Till lunch blir det rester av morotssoppan och jag tänkte köpa en macka och en kopp kaffe på företagets restaurang imorgon bitti så att jag har en macka till soppan. Nice efter ett hårt träningspass på lunchen.

[morotssoppa med vitlöksbröd]

Soppa för 3-4 personer:
0,5 kg morötter, grovrivna
2 gula lökar, finhackade
2 tärningar grönsaksbuljong
1,2 liter vatten
salt och peppar

6 vitlöksbröd
6 valfria bröd
1,5 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Några blad basilika

1. Sätt ugnen på 250 grader

2. Fräs morötter och lök i lite olja. Tillsätt buljongtärningarna och vatten. Låt koka upp och låt sedan koka på låg värme under lock i 10 minuter.

3. Under tiden soppan kokar lägger du in brödet på en plåt i ugnen. Ta ut brödet när det har fått lite färg.

4. Blanda olja och pressad vitlök i en skål. Droppa vitlöksoljan över brödet. Det behövs inte så mycket för att det ska ge mycket smak. Riv basilikabladen i bitar och strö över brödet.

Jag skar även upp lite tapas till soppan och brödet. Kändes som en mysig höstlig måltid!

[jättetrött]

Har jobbat så mycket den här veckan och knappt varit inne på nätet! Varken läst någon blogg eller bloggat själv. Idag kände jag att jag behövde komma hem lite tidigare så jag skippade träningspasset. Ska träna imorgon så det blir ändå tre pass den här veckan, det får räcka!

måndag 8 september 2008

[naturbegåvning eller trafikfara?]

Äntligen hemma och nyduschad. Trött och utmattad. Klev upp 4:50, jobbade från 6:45 till 16. Gick med en kollega och åt en snabb middag på restaurang. Var sugen på pizza men skärpte till mig (det är ändå måndag) och tog en omelett med räkor istället. Det var väldigt gott!

Sen övningskörde jag i 2 timmar. Det gick SÅ bra! Det var alltså min andra körlektion och jag körde i 90 och på 4 olika växlar. Bilkörläraren sa att det är väldigt ovanligt för andra lektionen så jag är väldigt nöjd. Dock visste jag inte om att jag körde 90 för min lärare fintade mig hela tiden att kolla på fel mätare så att jag inte skulle bli superstressad så jag trodde jag körde i 30. Sen när jag insåg vilken som var den verkliga mätaren ville jag slå mitt 90-rekord och komma upp i 100 men då stoppade min lärare mig.. tur var väl det! Hur som helst, jag är jättenöjd och är så glad över att ha en sån superlärare.

Imorgon ska jag träna och hoppas att David lagar mat då. Annars blev jag jättesugen på morotssoppa idag. Kanske lagar det på onsdag eller något.

Nu måste jag verkligen sova innan jag svimmar. Har min utbildning i projektledning imorgon och måste hinna jobba innan. (Vilket innebär tidig morgon imorgon också).

Gonatt alla!

söndag 7 september 2008

[spansk kyckling i tomat]

Här kommer mitt fettiga spanska recept. Det är faktiskt väldigt svårt att hitta magra spanska recept, det mesta de äter där är väldigt fettrikt. Men det är väldigt väldigt gott.

3-4 personer

1 hel tinad kyckling med skinn, delad i bitar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1 burk krossade tomater
1 msk kycklingfond (kan ersättas med buljongtärning eller salt)
1 liten burk oliver (ca 2 dl)
salt
peppar

1. Hacka lök och vitlök

2. Fräs kycklingbitarna i en gryta i lite olja på båda sidorna så att de får färg. Passa på att salta före och efter vändning. Sänk värmen och lägg på ett lock och låt kycklingen eftersteka tills den är genomstekt.

3. Ta upp kycklingen och lägg i lök och vitlök i grytan för att steka i fettet kycklingen släppt ifrån sig. Under tiden tar du bort skinnet från de stekta kycklingbitarna.

4. När löken och vitlöken blivit mjuka häller du på tomaterna. Dela de hela tomaterna med stekspaden så att det blir matiga tomatbitar. Tillsätt fond, lite salt och peppar. När det börjar puttra lägger du i kycklingen. Låt koka på svag värme under lock så länge som du har tid/lust att vänta. Ju längre du lämnar, desto godare. En halvtimme är i alla fall att rekommendera. När grytan puttrat färdigt lägger du i oliverna så att de blir lite varma. Smaka av för att se om det behövs mer salt.

5. Servera med ris eller bulgur.

Tips! Det är väldigt mycket fett i den här rätten eftersom man tillvaratar allt fett från kycklingen. Det är det som ger den här rätten den fantastiska smaken och att tillaga den med kyckling utan skinn blir en helt annan rätt. Vad du kan göra för att få den mer fettsnål är att använda bara någon/några enstaka bitar med skinn, tex en kycklingklubba eller två, och sedan använda dig av kycklingfiléer. Alternativt om du brukar ta bort skinnet från hela kycklingar eller får skinn "över" eftersom det ofta sitter ganska mycket skinn på kycklingar som man skär bort, detta går att frysa in och sen steka tillsammans med kycklingfiléerna. Tillsätt i så fall gärna lite extra kycklingfond eller buljong som smaksättning.

lördag 6 september 2008

[fest ikväll]

Har gjort mig iordning för kvällens fest! Ska bli jäkligt nice.

Imorgon ska jag laga kyckling (trots att jag hade tänkt laga lättare rätter ett tag). Ska laga ett av mina absoluta favoritrecept. Spanskt recept som jag lärt mig från pappa och som han i sin tur lärt sig från min farmor. Jag har ändrat receptet något, men inte mer än att jag tillsatt oliver. Det receptet vill ni inte missa så titta in imorgon igen.


Trevlig lördag alla!

(Byxor från Spanien och top från La Redoute)

[mjölk]

Idag upptäckte jag att Arla släppt en ny laktosfri mjölk. Det stod på förpackningen att den smakar bättre. Inte första gången de skriver det så jag tog det med en nypa salt. Men tänkte att jag ändå skulle jämföra den med mjölken jag har hemma. Den jag har hemma är låglaktos och inte laktosfri men dessa två har alltid smakat i princip likadant så jag känner att det är ändå en rättvis bedömning om jag ställer dessa mot varandra.

Kan ni tänka er, den nya mjölken är faktiskt god! För er som inte vet hur Arlas låglaktosmjölk smakade tidigare så tänk er en mjölk ni köper hem som håller i ett halvår. Sötsliskig smak. Har dock varit god till kaffe eftersom den är lite söt i smaken. Tidigare köpte jag Valio som smakar som vanlig mjölk men senare köpte jag Valio endast för att dricka mjölk till maten eftersom den kostar över 20 kr per liter och Arla för att ha till kaffet eftersom denna bara kostar runt 11-12. Den nya laktosfria mjölken kostade runt 15, men laktosfri har alltid varit några kronor dyrare än låglaktos. Ska bli intressant sen att provsmaka även låglaktosmjölken, hoppas den är lika bra.

Tummen upp för Arla den här gången i alla fall!

[gårdagen]

Blev inte så mycket skrivet igår. Hade inte mycket alls att skriva om. Började jobba 6:45, slutade kl. 16:30 och var väldigt trött när jag kom hem.

Blev en Calzone till middag! Pizza unnar jag mig normalt sett bara på helger.. det är faktiskt min största last och det jag tycker är svårast att låta bli.

torsdag 4 september 2008

[min idol Leila]

Efter 4 dagar med kött längtar jag efter lättare mat. Har haft en ambitiös period nu och lagat mat som tar längre tid. Nästa vecka blir det nog snabblagade rätter. :) Omeletter och soppor skulle inte vara helt fel. Kanske sallader. Om du inte är så fäst vid sallader (vilket jag inte är), testa att göra den ljummen. Blanda tex ihop ingredienserna med nykokad pasta eller quinoa. Det gör stor skillnad.

Även om jag älskar att laga mat så finns inte alltid energin. Ett tips om du vill ha supergod mat men ändå lättlagad är Leila Lindholms kokbok "Middagstips". Jag har hennes två första böcker men har inte köpt hennes senaste bakbok. Bakar ju så himla sällan men vill ändå köpa den snart. Du kan också hitta en mängd av hennes recept på recept.nu.

Men i vilket fall, hon är en inspiration. Jävla vacker är hon också. (Ursäkta att jag svär). Om man slår på tv:n och hon är där så kan man inget annat än att smittas av hennes utstrålning och glädje.

[softish]

Det är torsdag, fredag imorgon, jag har kört ett stenhårt gruppträningspass, tvättat ansiktet och bytt om till myskläder.

David lagar maten och jag bloggar.

Livet är gött.

onsdag 3 september 2008

[kött med klyftpotatis och tzatziki ]

Middag idag blev stekt kött och klyftpotatis med tzatziki. Det är så sällan jag tillagar kött. Hade tänkt köpa en varmrökt lax men den fanns inte på ica idag så jag köpte en stor bit rostbiff istället och skar upp både för idag och imorgon.

2 personer och 1 matlåda:

Sätt ugnen på 225 grader.
ca 400 gr nötkött
Marinera köttet i (ca-mått):
1 msk olivolja
2 msk soja
1/2 tsk salt
1/2 msk vinäger
en massa torkad rosmarin
en massa torkad timjan

Klyftpotatis:
8 mindre potatisar
olivolja
torkad rosmarin
torkad timjan

Tzatziki:
1/2 urkärnad gurka
2 vitlöksklyftor
250 gr yoghurt
Salt

1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en plastpåse. Lägg ner köttskivorna och knyt ihop påsen. Gnugga in marinaden i köttet och låt köttet ligga svalt alternativt lämna det framme om du snart ska steka det.

2. Klyfta potatisarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och strö över rikligt med rosmarin och timjan. Blanda med händerna. In i ugnen i ca 40 minuter tills de är gyllenbruna.
3. Riv gurkan och tryck ur överflödig vätska. Pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt yoghurt. Salta och smaka av tills du känner dig nöjd. Ställ in i kylskåpet.

4. När klyftpotatisarna börjar se färdiga ut steker du köttet. Om du vill ha rött kött räcker ca 5 minuter innan. Kött steks bäst i en väldigt het panna och sen när den fått yta drar du ner värmen så att köttet får eftersteka.

5. Servera gärna maten med smörstekta kantareller eller champinjoner.

Tips! En av mina favoriter är att krossa vitlöksklyftor utan att ta bort skalet (papperet? är för trött för att komma på vad det heter). Lägg dessa hela med klyftpotatisen så att de får bakas. Vitlöken får en lite hårdare yta och innuti är den krämig och god. Den här gången skar jag även upp en chili också och la dit chilibitar med klyftpotatisen. Lägg chilin efter att du blandar potatisen bara, vem vet hur mycket den "smittar av sig." Även halverade tomater kan läggas in med lite salt och salladskrydda på när det är ca 10 minuter kvar.

tisdag 2 september 2008

[nässköljning]


Nässköljning är något som är bra för alla för att få ur smuts och skit ur bihålorna. Men särskilt bra är det för allergiker.

Sedan förra året har jag misstänkt att jag har pollenallergi och det har blivit extra jobbigt sedan den här våren för mina bihålor värker något helt otroligt, känns som ett tryck som att de ska sprängas.

Nu när jag varit hemma med magproblem kände jag av detta ännu mer, och inga huvudvärkstabletter funkar.

Därför bestämde jag mig för att köpa en nässköljningskanna (kombinerar med kortisonspray). Den kanna jag köpte på hälsokostbutiken var fruktansvärt ful. Om ni funderar på att köpa en tycker jag ni ska göra det på yogacentret på odenplan (http://www.yoga.se/). De har en webbutik där du hittar snygga och billiga nässköjningskannor också. Ångrar att jag hade så bråttom med att köpa min.

Det är inte så creepy som det verkar, det är faktiskt väldigt skönt. Bra för ALLA! När jag gick på yoga i odenplan var vi alltid där lite tidigare så vi hann skölja innan meditation.

[min nya mjölkkanna...]


... har inte fått ett varmt mottagande av David. Här har han ställt den. Högst upp i köksskåpet där jag inte når den.

[chili con carne]


Ok, mer eller mindre återhämtat mig. Matlusten inte riktigt tillbaka än även om jag känner hunger. Borde vara hemma en dag till men har nån grej på jobbet nu som verkligen måste göras, bah..

David har pysslat om mig, det har varit så mysigt att vakna hos honom och bara känna sig omhändertagen. :) Han har lagat mat och fixat. Igår lagade han chili con carne så att det skulle räcka två dagar. Trots bristande matlust och ett enformigt intag av blåbärssoppa igår och idag har jag faktiskt lyckats äta lite av hans goda chili.

För den som inte vet betyder chili con carne - chili med kött. David byter ut de vita bönorna i tomatsås mot stora vita bönor, kidneybönor och en burk krossade tomater. Mycket godare och mustigare smak.
Borde jag göra som kockarna och torka av tallriken innan fotning?

måndag 1 september 2008

[sjuk]

*GRÅT* Jag här hemma sjuk!
Var uppe kl. 4 inatt och kräktes. Nej, det var inte krabban, David är jättefrisk.

Egentligen har jag haft huvudvärk sedan slutet på förra veckan och på lördag eftermiddag var huvudvärken extrem. Och som jag skrev tidigare så mådde jag inge bra när jag skulle äta hemma hos Davids familj. Jag tog för givet att det var alkoholen sen i fredags men jag är inte så säker längre.

Det känns inte som magsjuka, det känns som att det är något knas med min mage. Jag hoppas verkligen att jag är frisk imorgon... ska snart iväg på ICA och köpa blåbärssoppa. Sen ska jag lägga mig i soffan och kolla på nån film.

Missar utbildningen idag!! Men tack och lov kunde jag hoppa in i grupp 2 som börjar sin utbildning i nästa vecka.