lördag 21 juli 2007

[tillbaka från rom]


Sinnesstämning: Trött
Anledning: Precis klivit upp

Nu är jag tillbaka från Rom! Hade förhoppning om att ha tillgång till fotona innan jag skrev mitt första inlägg efter återkomsten men nu har jag inte det så nu gör jag en sammanfattning av Rom och lägger in bilder sen.

Rom var trevligt men rörigt och konstigt. För att få bra kundservice var man tvungen att komma bort från turiststråken och detta var inte det lättaste. Maten var inte god alls men vid vårt hotell som låg något utanför fanns en restaurang som var en riktig pärla!

Vinet i Rom är billigt och helt fantastiskt gott. Vi tog husets under hela resan i princip och det var gott och lättdrucket. Även latten var helt fantastisk. Visste ni att latte heter kaffelatte i Rom? Förenklar helt klart saker och ting.

David överraskade med sina språkkunskaper. De flesta dagar åt vi frukost på ett superbra frukost-ställe som heter Brunch som också låg vid hotellet (vi tyckte inte att det verkade som om hotell-frukosten kunde vara värd 16 euro). Första dagen när vi kommer in på Brunch upptäcker vi att personalen inte pratar ett ord engelska. David utbrister "manjare". Sen flöt det på! Manjare betyder äta för den som undrar. Är det något de kan i Italien så är det att göra varma mackor också så det blev varma mackor och kaffe latte till frukost varje morgon. (Förutom den morgonen jag höll på att spricka efter en 3 rätters middag på den andra restaurangen vid hotellet).

Kommunikationerna fungerar inte smidigt till fem öre. Hade vi vetat bättre hade vi bott mer centralt men nu tog vi bussen (som ingen visste vilka tider den gick) och det är inte skönt att stå utomhus i 30 grader i en halvtimme och vänta på bussen. Det finns ingenstans att sitta och det finns ingen skugga. Ganska tidigt lyckades vi tack och lov upptäcka att bussen gick 10 över och 20 i. Givetvis +- 10 minuter. För att komma till busshållplatsen var man tvungen att ta sig över en hårt trafikerad väg där det inte fanns något övergångsställe och italienarna är inte direkt sugna på att stanna.

Sevärdheterna som man åker till Rom för att se var självklart fascinerande. Vi var till ett museum som hette civilta della Romana och där fanns en miniatyr av Rom som tydligen ska vara väldigt känd. Den här miniatyren var ganska stor och ska simulera hur Rom såg ut under sin storhetstid när bland annat Colosseum var i toppskick och det gick aquadukter genom Rom.

Jag åker väldigt gärna tillbaka till Rom men för de som tänker resa är detta några tips:
1. Bo centralt. Euro Roma Congress där vi bodde var ett fantastiskt hotell men lita på recensionerna, det ligger faktiskt för långt ut. Särskilt med tanke på att kommunikationerna funkar sådär.
2. Drick massor med vin och latte
3. Besök museet civilta della Romana
4. Försök att hitta restauranger utanför turiststråken
5. Drick inte ur fontänen som ligger vid spanska trappan, det verkar ohygieniskt

Jag kommer att skriva mer om Rom och lägga upp bilder. But this is it for now.

2 kommentarer:

Charlotte sa...

Linda, hur var ROMANTIKEN Rom? Det är ju det viktigaste, vin och romantik och pizza! Hur var pizzan? Du måste raportera allt i detalj ;)

Ja, och fontänen då? Kastade du i några mynt? Och hur har din tur varit sedan Rom? Det bästa skulle kanske vara att spela på lotto eller liknande direkt efter man har kastat i pengar, om man är osäker på hur länge turen kommer att räcka. Fast.. hur vet man när turen börjar? Du måste självklart skriva all information om det här Linda! ;)

Ska bli roligt att se bilder från Rom sen, om du vill visa :) *KRAM gumman*

Linda sa...

haha, jag får nog göra ett nytt inlägg om Rom där jag tar upp de här grejerna, du har givetvis rätt, viktiga punkter! :)

KRAM!!!