lördag 27 december 2008

4/12 Torsdag Nelson - Christchurch

Morgon:
Klockan är 8:30 och vi har redan suttit i en timme på bussen. Vi är på väg till Christchurch via Kaikoura. I Kaikoura ska vi på valsafari. Dyrt men coolt.

Jag älskar att sitta på bussen på mornarna och åka igenom det fantastiska landskapet. Det är stora gröna fält, höga berg med tät granskog. Får, lamm och kossor som betar. Det känns som ett tropiskt och lite bergigare Sverige ungefär på många ställen. Nya Zeeland har det bästa av allt. Värmen. Inga farliga djur och en fantastisk natur. Det som är farligast och som dödar flest i Nya Zeeland är vädret, det kan vara stormigt, vågigt och i vissa fall är jordbävninar ett stor problem. Sen hudcancern förstås.

Ska vila en stund innan det är dags för rast..

Senare:
Tyvärr blev whalewatchingen inställd pga vädret ute på havet! Jättetråkigt!!

Kaikoura är bästa stället att kolla på valar, finns mycket ungvalar som passerar. I Kakoura testade jag i alla fall Crayfish, ett annat namn för hunner, det fiskas mycket hummer här. Salladen jag köpte var tyvärr sådär och det var inte billigare än i Sverige. (På Patricia kan man äta nykokt hummer en gång i veckan för 139 kr och det är helt klart godare).
När vi åkte in i Kaikoura fick vi stanna och fota alla fina feta sälar som låg på klipporna och latade sig och lekte i vaffnet. (Furseals). Det fanns många sälar men ändå var det en bråkdel av de som brukade finnas innan de började jagas för sin fina sammetsliknande päls. Fast idag är det såklart förbjudet. Det kommer tillbaka sakta men säkert.

Samma gäller valarna. Stora båtar brukade åka ut och jaga dem. Det gjorde de genom att först skjuta en harpun genom blåshålet, då punkterades lungan och valen kunde inte ta sitt andetag för att dyka igen. Nästa harpun tror jag de tog genom hjärtat. Hemskt.

Eftersom valsafarin var inställd tog vi 1 timmes promenad längs Kaikoura Peninsula Walkway. Det var varmt i solen. Sen avslutade vi dagen innan Kaikoura med en vinprovning. Sju sorters vi provade vi och jag hade inte ätit på länge så jag mådde ganska illa och kunde inte dricka upp det sista glaset. Sen åkte vi vidare och på kvällen kom vi fram till Christchurch.

Hotellet var inte direkt superfräscht men ändå ok. Vi gick ut ganska snart och åt bara David och jag. David åt en Sirlion Steak och jag åt en fisk.

Inga kommentarer: