söndag 28 december 2008

5/12 Fredag - Flock Hill

Idag åkte vi in i Södra Alperna! Utsikten var så fucking fantastiskt. Vi åkte till Flock Hill Station, en 14000 hektar fårfarm. De hade bland annat merinofår som ger ullen till bland annat det kända märket Icebreaker. För er som inte provat strumpor med det märket så kan jag verkligen rekommendera att ni gör det. De är tyvärr inte helt billiga, gissar att de kostar 150-200 kr paret men de är SÅ sköna. Värmer när det är kallt ute och transporterar bort fukt så att man inte känner att man är varm när det är varmt ute eller när man tränar.

I vilket fall. Det fanns väldigt många hundar på farmen och vi fick se hur de samlade ihop fåren. Vi fick även se rummet där de rakar fåren och de beskrev hur det går till och vad som händer med ullen efteråt. Det var väldigt häftigt att se hur hundarna jobbade även om jag tyckte rätt synd om fåren som såklart blev väldigt uppstressade och rädda. Ett litet lamm blev så rädd så han/hon hoppade över staketet och kom ifrån sin flock och sprang omkring och bräkte. De som ville fick försöka fånga ett får och jag fick lyfta ett litet gulligt lamm! :-D Fast jag tyckte nog att det var roligare än vad det stackars lammet tyckte... De klipper svansarna av lammen när de är små. Elakt kan tyckas (och dessutom har jag hört i efterhand att de inte bedövar vilket är väldigt hemskt) men de klipper bort svansarna för fårets egets bästa. Det samlas bajs och smuts i svansen vilket gör att flugor lägger ägg där så att de får maggots i svansen vilket slutar i att fåret blir uppätet levande.

I det här området spelades Narnia in. Vi åkte förbi det där stället där Aslan ligger på stenbordet. Man kan cykla tillbaka dit från farmen men tydligen håller fåren på att få lamm just nu i det området så man får hålla sig borta därifrån. Utsikten från vår STORA 8-sängsstuga (med 2 upptagna sängar) är helt otrolig! Kolla in bilderna!

Efter rundturen och vi kollat in stugan så solade vi en stund på gräsmattan, under en halvtimme. Sen tog vi en promenad upp på en bergskulle och fotade den extremt fina utsikten. Sanningen är att vi gick fel och skulle inte ha hamnat uppe på en bergskulle men det gjorde inte så mycket med tanke på bilderna vi fick. ;-)

Och vad bjöd de på till middag om inte lamm?! Ja, det är väl typiskt. Men gott var det i alla fall.

Det är jättekallt i det här området trots att solen lyser lika starkt som på de andra platserna vi varit på. Kanske till och med värre här eftersom vi är så högt upp.

Inga kommentarer: