söndag 28 december 2008

9/12 Tisdag - Milford Sound


För en gångs skull fick vi sovmorgon innan vi gav oss iväg med bussen. Vi stannade vid Mirror Lake och andra mysiga ställen på vägen. Såg massor av vattenfall och vackra berg.

Idag fick vi också se Kea-fåglar. En vacker papegoja som är otroligt klok (klokare än apor) och som älskar att plocka sönder bilar.

Utsikten idag var helt klart fantastisk och det kändes som att åka omkring i ett vykort.

Vi åkte också igenom Homer Tunneln, en låång tunnel som grävdes ut för hand med spade, yxa och ingen dynamit. Två stycken omkom i byggnationen under en jordbävning.

Idag hoppade vi på en båt som heter Mariner. Det här kryssningsfartyget var faktiskt en uppgraderin på Milford Wanderer Overnight Cruise som vi annars skulle ha fått åka med. Den tidigare backpackerbåten skulle per person kostat 290 dollar och den här lyxbåten vi istället fick kostar 450 dollar (ca 2000 kr). Tack och lov ingår det här i vårt paket! Hytten var supernice och maten likaså.

Utsikten ut hit var heelt fantastisk med coola berg och vattenfall. Båten åkte till och med in i ett vattenfall! Vi fick också se ett vattenfall som är 3 ggr högre än Niagarafallet. Kryssningsfartyget tog oss till Milford Sound som egentligen är en fjord. En fjord har bildats av glaciären när den har pressat sig framåt. Väl här fick vi välja mellan kajak och motorbåt. David och jag hoppade i en motorbåt och vi blev guidade runt i sundet. Det är jättehäftigt att se för träden växer horisontellt ut från bergen och jorden är så tunn så att en häftig storm kan blåsa omkull träden. Idag var det en solig och fin dag men de allra flesta dagar så regnar det här och det är nått som tydligen är helt otroligt att uppleva. Fjorden förvandlas till ett naturfenomen med vattenfall längs hela bergssidorna och ibland blåser det så kraftigt att vattenfallen åker uppför berget. De har 1000 skalv i månaden här i området. Vi försökte få syn på en pingvinsort som finns här i 5 månader om året men tyvärr är de utrotningshotade.

Efter båtturen tog jag ett bad och det var JÄTTEKALLT! Ca 9-12 grader och trots att jag var i länge så vande jag mig inte vid kylan. Jag var illröd efteråt. Tog en het dusch efter badet men skakade ändå i en timme. Precis när jag hoppat i vattnet blev David informerad om att det simmar omkring en "3 meter white pointer" utanför sundet. En vithaj alltså. Och efteråt fick jag veta att den simmat omkring och ätit sälar..

Maten var helt fantastisk. Bara dessertbordet var stort som 2 stora köksbord ungefär. Helt otroligt. Jag orkade inte äta så mycket dessert direkt. Efter maten fick vi se en bildvisning härifrån. De hade faktiskt en film där man fick se när vattenfallet åkte uppför berget (och det var inget litet vattenfall). De visade också en film när deras kapten var helt ny, hade jobbat bara en dag, och de fick värsta stormen. Det fanns en och annan panikslagen människa på filmen "Oh my god, I'm gonna die!!" Yep.

På bildvisningen berättade de att anledningen att just den där pingvinsorten är utrotad är för att myndigheterna för X antal år sedan bestämde sig för att ta in mysiga söta grå fluffiga kaniner. Tyvärr förökade de sig extremt (vi vet ju alla hur kaniner är) så man fick ta in illrar (tror jag att det var) för att äta upp dem. Men illrarna trivdes så bra här i värmen och började föröka sig som sjutton. Till skillnad mot Australien har ju inte NZ några ormar eller liknade som kan döda illrarna så de har ingen fiende. De dödar inte bara för att de är hungriga. De dödar för att de tycker att det är kul. Vilket innebär att om de ser en familj på fem pingviner dödar de inte bara en för att få mat, de dödar hela familjen. Så där ser man hur det går när man exprimenterar för mycket med naturen.

Inga kommentarer: