onsdag 3 september 2008

[kött med klyftpotatis och tzatziki ]

Middag idag blev stekt kött och klyftpotatis med tzatziki. Det är så sällan jag tillagar kött. Hade tänkt köpa en varmrökt lax men den fanns inte på ica idag så jag köpte en stor bit rostbiff istället och skar upp både för idag och imorgon.

2 personer och 1 matlåda:

Sätt ugnen på 225 grader.
ca 400 gr nötkött
Marinera köttet i (ca-mått):
1 msk olivolja
2 msk soja
1/2 tsk salt
1/2 msk vinäger
en massa torkad rosmarin
en massa torkad timjan

Klyftpotatis:
8 mindre potatisar
olivolja
torkad rosmarin
torkad timjan

Tzatziki:
1/2 urkärnad gurka
2 vitlöksklyftor
250 gr yoghurt
Salt

1. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en plastpåse. Lägg ner köttskivorna och knyt ihop påsen. Gnugga in marinaden i köttet och låt köttet ligga svalt alternativt lämna det framme om du snart ska steka det.

2. Klyfta potatisarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och strö över rikligt med rosmarin och timjan. Blanda med händerna. In i ugnen i ca 40 minuter tills de är gyllenbruna.
3. Riv gurkan och tryck ur överflödig vätska. Pressa i vitlöksklyftorna och tillsätt yoghurt. Salta och smaka av tills du känner dig nöjd. Ställ in i kylskåpet.

4. När klyftpotatisarna börjar se färdiga ut steker du köttet. Om du vill ha rött kött räcker ca 5 minuter innan. Kött steks bäst i en väldigt het panna och sen när den fått yta drar du ner värmen så att köttet får eftersteka.

5. Servera gärna maten med smörstekta kantareller eller champinjoner.

Tips! En av mina favoriter är att krossa vitlöksklyftor utan att ta bort skalet (papperet? är för trött för att komma på vad det heter). Lägg dessa hela med klyftpotatisen så att de får bakas. Vitlöken får en lite hårdare yta och innuti är den krämig och god. Den här gången skar jag även upp en chili också och la dit chilibitar med klyftpotatisen. Lägg chilin efter att du blandar potatisen bara, vem vet hur mycket den "smittar av sig." Även halverade tomater kan läggas in med lite salt och salladskrydda på när det är ca 10 minuter kvar.

Inga kommentarer: