söndag 7 september 2008

[spansk kyckling i tomat]

Här kommer mitt fettiga spanska recept. Det är faktiskt väldigt svårt att hitta magra spanska recept, det mesta de äter där är väldigt fettrikt. Men det är väldigt väldigt gott.

3-4 personer

1 hel tinad kyckling med skinn, delad i bitar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1 burk krossade tomater
1 msk kycklingfond (kan ersättas med buljongtärning eller salt)
1 liten burk oliver (ca 2 dl)
salt
peppar

1. Hacka lök och vitlök

2. Fräs kycklingbitarna i en gryta i lite olja på båda sidorna så att de får färg. Passa på att salta före och efter vändning. Sänk värmen och lägg på ett lock och låt kycklingen eftersteka tills den är genomstekt.

3. Ta upp kycklingen och lägg i lök och vitlök i grytan för att steka i fettet kycklingen släppt ifrån sig. Under tiden tar du bort skinnet från de stekta kycklingbitarna.

4. När löken och vitlöken blivit mjuka häller du på tomaterna. Dela de hela tomaterna med stekspaden så att det blir matiga tomatbitar. Tillsätt fond, lite salt och peppar. När det börjar puttra lägger du i kycklingen. Låt koka på svag värme under lock så länge som du har tid/lust att vänta. Ju längre du lämnar, desto godare. En halvtimme är i alla fall att rekommendera. När grytan puttrat färdigt lägger du i oliverna så att de blir lite varma. Smaka av för att se om det behövs mer salt.

5. Servera med ris eller bulgur.

Tips! Det är väldigt mycket fett i den här rätten eftersom man tillvaratar allt fett från kycklingen. Det är det som ger den här rätten den fantastiska smaken och att tillaga den med kyckling utan skinn blir en helt annan rätt. Vad du kan göra för att få den mer fettsnål är att använda bara någon/några enstaka bitar med skinn, tex en kycklingklubba eller två, och sedan använda dig av kycklingfiléer. Alternativt om du brukar ta bort skinnet från hela kycklingar eller får skinn "över" eftersom det ofta sitter ganska mycket skinn på kycklingar som man skär bort, detta går att frysa in och sen steka tillsammans med kycklingfiléerna. Tillsätt i så fall gärna lite extra kycklingfond eller buljong som smaksättning.

2 kommentarer:

lina sa...

Låter riktigt, riktigt gott!!!!

Linda sa...

Ja, jag önskar att den var lite nyttigare bara! Jag kommer att publicera ett par fler spanska recept på bloggen. Men på grund av kalorierna så väntar jag nog åtminstone till nästa söndag! ;-)