måndag 17 december 2007

[promenader]

Många tror att det krävs hård träning och enbart nyttig mat för att hålla sig frisk och i bra form. Jag tror att man ska äta varierad kost och fokusera mer på att äta mycket olika färger och att inte unna sig alltför mycket "extra gott" varje dag utan hålla det på en lagom nivå. En regel jag tror på också är att inte äta en bulle bara för att den ligger framme under fikarasten utan äta det endast när man verkligen är sugen. Sen är det ingen idé att ha dåligt samvete när du väl stoppat i dig bullen, det blir inte ogjort för att du får dåligt samvete utan var glad för att du unnat dig något gott.

Något som är oerhört bra för kroppen och som ger bra hälsoeffekter är promenader. Det räcker med att gå en halvtimme om dagen och de där 30 minuterna behöver inte vara sammanhängande. Varför inte 10 minuter på morgonen, 10 minuter på lunchen och 10 minuter på kvällen? Låter mycket bättre, eller hur? 30 minuter om dagen minskar halten av triglycerider i blodet. Något jag hade väldigt lågt av under tiden jag studerade och jobbade och inte hade tid eller ork att träna något annat än just promenader. Jag lyckades hålla formen genom att gå 30-45 minuter om dagen.

Morgonpromenader:
För de som vill fettförbränna är morgonpromenader väldigt bra. Kroppen har hög ämnesomsättning på morgonen. Dock ska du tänka på att äta något proteinrikt (tex ett ägg) innan du går ut för att sätta igång förbränningen. Kroppen håller gärna på fettet om den känner att den fått för lite energi tillsatt. Det kan även vara en stor fördel att dricka en kopp kaffe eller te på morgonen innan promenaden eftersom koffeinet sätter igång fettförbränningen. Om du tränar ett tuffare pass på morgonen eller kanske styrketränar är det däremot viktigt att äta en bra frukost innan, kroppen behöver energin.

Stegräknare:
Något som kan motivera många är stegräknare. Som standard ska du gärna gå ca 10000 steg om dagen. Om du tar på en stegräknare och går som vanligt de första dagarna kan du se hur mycket du brukar gå och sen sätta upp mål för dig själv. Om du märker att du inte går mer än 2000 steg om dagen kanske 10000 känns som ett högt mål. Då kan du sätta upp delmål och uppnå ditt slutliga mål delvis. Belöna gärna dig själv när du når delmålen. Kanske ett nytt badskum, hårinpackning eller ett fint nagellack?

Det bästa för psyket är om du kan promenera utan mp3-spelaren. Bara du och naturen. Då slappnar hjärnan av och du kan släppa stressen på ett helt annat sätt. Om du tycker att det känns jobbigt att promenera utan något ljud alls så är tipset antingen lugn musik eller någon ljudbok av din favoritförfattare.

Jag utmanar alla som läser bloggen som vill göra en hälsoförändring att börja med promenader. Sätt upp delmål och börja promenera. Det är bra för kroppen!

1 kommentar:

lifemusic sa...

Hej Linda.

Ang "lugn musik" - Provlyssna gärna
mp3-snuttar ur min nya CD som kommer 1 mars. www.life-music.se

Hälsningar.
Leif