söndag 4 januari 2009

[tips för förändringar inom kost och träning]

Vill du starta en ny vana? Trött på att alltid ha samma nyårslöfte men aldrig uppfylla det? Något som kan hjälpa dig en bit på vägen utan att du tröttnar är:

1. Påbörja inte för mycket samtidigt. Skriv ner saker du vill förändra i ditt liv och sätt en prioritering. Om du tex har viktminskning på din lista kan det oftast brytas ner i ändrad kosthållning samt träning. Det enklaste är att börja med träningen för då får du igång din ämnesomsättning och du kommer att se förändringar trots att du inte ändrat dina matvanor. När du kommit igång med träning (efter några månader) kan du långsamt ändra dina matvanor. Ändra inte för mycket åt gången utan ta en sak i taget. Annars känns det som att du har förlorat allt och inte har något kvar som är roligt!

2. Glöm inte vad livet handlar om - livskvalitet. Hur roligt är det med ett liv där du lever på gymmet och allt kretsar runt nyttig mat. Det finns lite olika sätt att göra det här på, du kan antingen äta nyttigt i veckorna och ha en dag i veckan som är din ätardag. Men det bästa är ändå om du unnar dig i mindre mängder på veckorna. En pepparkaka till kaffet är inte så farligt. Tio pepparkakor till kaffet är desto värre. Hör du till dem som inte kan nöja dig med "bara lite". Då vet du vad du har att jobba på.

3. Lär dig laga mat. Pulver, röror, soppor, piller och snabbmat är inte det bästa för din kropp. Lär dig att tänka annorlunda, istället för att "äta utan fett och kolhydrater" ät det som är naturligt för kroppen. Ät av varje färg! Broccoli, paprikor, oliver, avocado, nötter osv osv. Lär dig tallriksmodellen och börja äta naturligt! Träning och en naturlig kost håller dem allra flesta i form. Var inte rädd för kolhydrater, med kolhydrater i kroppen orkar du träna längre!

4. Glöm inte återhämtningen. Efter ett träningspass måste du äta något direkt för att kroppen inte ska börja bränna dina muskler och för att du ska få tillbaka din ork. Helst ska det vara kombinationen snabba kolhydrater (här kan du äta din efterlängtade fralla) och något med protein (ett ägg eller lite keso är lätt att ha med). Om du vill att det ska gå jättesnabbt att få i sig proteiner är det här ett tillfälle som pulver faktiskt är helt ok.

5. Glöm inte vardagsträningen. Gå upp för trappan. Ta inte bussen utan ladda mp3-spelaren med grym musik och gå om det inte tar alltför lång tid. Själv började jag gå mellan pendeln och jobbet under busstrejken här i sthlm och efter det kan jag inte vara utan mina promenader. Det ger mig totalt mellan 30 och 40 extra motion om dagen. Det tog mig ca 2-3 månader att få in den här vanan.

6. Träning och mat ska vara roligt! Botanisera i recept och olika träningstyper. Köp fina och sköna träningskläder. Hitta motivationsbilder. Läs tränings- och matbloggar. Gör träningen och BRA mat till en del av ditt nya hälsosamma liv!

Glöm inte!
Kurviga kvinnor är vackra. Det är naturligt och snyggt.
Tacka dig själv varje dag för att du gjort ett bra jobb och för att du har en perfekt kropp! Tänk på allt din kropp gör för dig varje dag.

2 kommentarer:

Sara sa...

Vilka bra tips! Ska verkligen tänka på dem :D

Linda sa...

Hoppas att de kommer till nytta! Jag tror det viktigaste är att inte stressa på något utan låta det tar den tiden det tar, det blir bäst i längden!