söndag 24 augusti 2008

[korvsoppa med gratinerade vitlöksbröd och champinjoner]




Korvsoppa är en billig, god och ganska nyttig rätt som jag gör ibland när jag inte vill stå länge vid spisen, vilket oftast är fallet på vardagar.







4 personer

3 chorizo, gärna ICAs som har hög kötthalt och låg fetthalt
2 paprikor i olika färger
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4-6 champinjoner
1 burk krossade tomater
1 burk hela tomater
1-2 dl grekisk yoghurt, häll på och smaka av
1-2 msk fond, exempelvis kalvfond
1 dl oliver, vilka som helst men utan kärnor är enklast att äta såklart
svartpeppar
salt

1. Grovhacka löken och finhacka vitlöken. Fräs i en gryta med matfett. Gärna rapsolja med smörsmak eller olivolja.

2. Skiva korven och lägg ner med lök och vitlök efter att dessa fräst ett litet tag.

3. Vänta lite till och lägg i grovhackad paprika och champinjoner delade på 4.

4. Låt allt fräsa en liten stund så att det blir lite varmt men inte får för mycket färg. Häll sen på tomaterna. Med en slev delar du de hela tomaterna grovt direkt i grytan.

5. Tillsätt fond. Häll på yoghurt efter smak men soppan ska gärna bli lite rosa. Smaka av och tillsätt salt och peppar.

6. Låt puttra så länge du har tid att låta den stå, men åtminstone 5-10 minuter är nog bra. När du inte vill låta den puttra längre häller du på oliverna så att dessa blir lite varma. Du kan även välja att lägga i oliverna tidigare i soppan så att dessa blir lite kokade.

Servera några goda mackor till soppan. Själv mortlade jag en vitlöksklyfta och basilikablad med olivolja och bredde på bröd och toppade med riven parmesan. Använde samma oljeröra till några champinjoner och strödde på parmesan och sen in i ugnen på 200 grader tills det fått lite färg.





Inga kommentarer: