lördag 2 augusti 2008

[Rom Lördag 26/7]

Idag var det dags för Pompeji!
Vi klev upp kl. 6 och duschade och blev sen upphämtade av arrangören. Hotellet hade gratis fixat frukostpåsar till oss att ta med.

Själva transporten till Pompeji tar bara 2,5 timme men vi fick varken äta eller pinka på bussen så vi fick ta ett stopp. Fast vi hade hunnit äta våran frukost innan vi fick reda på att vi inte fick äta på bussen.

Sen stannade vi i Neapel en jättekortis men hade en guidad busstur genom hela Neapel. Efter det åkte vi till Pompeji och fick se hur man tillverkar kamé-broschar av snäckskal. Sen var det lunchdags. Lunchen var OK men jag valde soppan som saknade kryddor, även salt. Glassen vi fick till efterrätt var helt fantastisk.
Sen samlades vi runt guiden, en rar dam som kunde det mesta. Hon gjorde klart för oss att det var lättt att gå vilse i Pompeji samt att hon inte tog ansvar för om vi tappade bort henne. Pompeji var fascinerande, jag var överraskad över att det var så pass välbehållet med väggar, målningar, mosaikgolv och människor begravda i askan. Antal invånare innan vulkanutbrottet var uppskattat till ca 10 000. Ingen överlevde. Skelett hade hittats och plast hälldes över dessa och på så sätt fick man en avgjutning från marken på personen som hade dött. Hittade även en hund som fanns där. Även avgjutningar på en moder med barn hade gjors men det går såklart inte att bevisa att barnet var hennes. Guiden tog oss genom ett fantastiskt vackert och välbevarat badhus, genom ett horhhus med sängar och porriga målningar och genom ett ovanligt stort bostadshus med många rum. Det var otroligt att se även om värmen gjorde oss väldigt trötta. När turen var slut stannade David och jag en liten stund innan vi gick ut och fikade. Sen hade vi lite fritid inann det var dags att åka mot hotellet igen.

Middag blev på samma mysiga kvarterskrog som igår. Jag åt melon med parmaskinka till förrätt och köttbullar i tomatsås som secondi.
Jag vid klipporna i Neapel.


David och jag i Pompeji med vulkanen Vesuvio i bakgrunden.



Inga kommentarer: